Koninklijke onderscheiding voor de heer Gerhard Kruizinga (Ridder in de Orde van Oranje Nassau)

0
111
Koninklijke onderscheiding voor de heer Gerhard Kruizinga (Ridder in de Orde van Oranje Nassau)

DALFSEN – Op donderdag 11 maart 2021 reikte burgemeester Van Lente een Koninklijke Onderscheiding uit aan de heer G.L. Kruizinga (66 jaar) uit Dalfsen. Dat gebeurde tijdens een kleinschalige bijeenkomst in het kerkgebouw van De Open Kring in de Zwolse wijk Stadshagen, die ook online te volgen was. De heer Kruizinga nam op deze dag afscheid als predikant en geestelijk verzorger van de Zonnehuisgroep IJssel-Vecht en kreeg daar de versierselen uitgereikt die horen bij de onderscheiding als Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

De heer Kruizinga is sinds 1995 werkzaam als predikant en geestelijk verzorger bij Zonnehuisgroep IJssel-Vecht. Hij is onderscheiden voor zijn bijzondere inzet in die hoofdfunctie, maar ook voor zijn activiteiten en inzet in maatschappelijke nevenactiviteiten. Centraal staat zijn grote bijdrage aan de geestelijke verzorging van dementerende ouderen in Nederland.

Hij zette zich in voor het oprichten van een kerkgebouw en stiltecentrum, aangrenzend aan het Zonnehuis en zorgde ervoor dat er gezamenlijke kerkdiensten kwamen voor bewoners van het Zonnehuis en de reguliere kerkelijke gemeente. Als voorzitter van de Zonnehuis-kerkenraad zette hij zich in voor mensen met dementie, evenals de belangen van de vrijwilligers en het personeel. In de landelijke vakgroep Geestelijk Verzorgers van de zes Zonnehuizen maakte hij zich sterk voor het belang van geestelijke verzorging en ethiek. Hij schreef een boek speciaal voor ouderen en bewoners in verzorgings- en verpleeghuizen, ‘Zonder omhaal’, waarin overdenkingen te vinden zijn die door begeleiders en verzorgers in te zetten zijn in hun dagelijks werk. Daarnaast droeg de heer Kruizinga bij aan veel andere publicaties.

Hij was naast deze inzet ook nog mantelzorger, lid van de werkgroep Carei (Roemenië) ten behoeve van de fondsenwerving voor een verpleeghuis in deze stad, voorzitter van de Teken- en Schildersgroep Bellingeweer in Dalfsen, schreef een publicatie over het leven van zijn grootvader tijdens de Tweede Wereldoorlog en zette zich in voor het vernoemen van nog niet-vermelde oorlogsslachtoffers op het lokale oorlogsmonument.