Aandacht voor de TONK-regeling voor inwoners die door coronamaatregelen woonlasten niet kunnen betalen

0
100
Aandacht voor de TONK-regeling voor inwoners die door coronamaatregelen woonlasten niet kunnen betalen

DALFSEN – Woensdag 24 maart reikte wethouder Jan Uitslag de eerste poster voor de regeling Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) uit aan supermarkteigenaar Luuk Tijs in Nieuwleusen. In alle supermarkten in de gemeente Dalfsen, en straks ook op andere ontmoetingsplekken zoals Kulturhuzen en bibliotheken, komt een poster te hangen om inwoners te attenderen op de regeling.

“Met onder andere deze actie proberen we in samenwerking met diverse partijen in onze gemeente aandacht te vragen voor de regeling. De verwachting is dat een relatief grote groep huishoudens door de coronamaatregelen een terugval in hun inkomen hebben”, vertelt wethouder Jan Uitslag. Wie hier bijvoorbeeld mee te maken kan hebben, zijn diverse ondernemers en zelfstandigen die door de maatregelen hun werk niet meer (volledig) kunnen doen en minder tot geen omzet hebben. Maar ook mensen in loondienst, uitzend- of oproepkrachten of mensen met een flexibel contract die door de coronacrisis werkloos zijn geworden of (veel) minder uren kunnen werken. Echter, de vaste lasten lopen wel door. Denk aan huur, de hypotheek, gas, elektra, de verzekeringen en dergelijke. Dit gaat op den duur knellen, waardoor de vaste lasten van de spaarrekening moeten worden betaald. Om te voorkomen dat mensen in te grote problemen komen is de TONK-regeling ingesteld.

Luuk Tijs, eigenaar van PLUS in Nieuwleusen stond, net als andere supermarkteigenaren, positief tegenover het idee om er meer aandacht voor te vragen: “Wat mij betreft een belangrijk thema waar voldoende aandacht voor moet zijn. Je hoofd financieel boven water houden is niet zo eenvoudig in sommige situaties van ondernemers en andere werkenden. Om je heen hoor je verschillende mensen die steeds meer in de knel komen door de langdurige maatregelen. Elkaar helpen en ondersteunen is daarom extra belangrijk. De regeling kan het financieel wat dragelijker maken in deze uitdagende tijd.” De posters zijn momenteel in diverse supermarkten in alle kernen in de gemeente Dalfsen te vinden bij de ‘prikborden’ bij de ingang.

Aanvraag doen

Wethouder Jan Uitslag doet dan ook de volgende oproep: “Ik nodig inwoners en ondernemers die te maken hebben met een inkomensdaling van harte uit om te kijken of ze voor de regeling in aanmerking komen. Daar is het tenslotte voor. En twijfel vooral niet om contact met ons op te nemen als je hier vragen over hebt!”.

Meer informatie

Heeft u vermoedens dat iemand kampt met deze situatie? Heeft u hier zelf mee te maken of wilt u graag meer informatie? Kijk dan op www.dalfsen.nl/tonk of neem contact op met het SamenDoen-loket via 14 0529.