Woningbouw Gentiaanstraat-Noord in Dedemsvaart start nog dit jaar

0
96
Gemeente Hardenberg

DEDEMSVAART – De bouw van nieuwe woningen aan de Gentiaanstraat-Noord in Dedemsvaart kan van start gaan. Vandaag oordeelde de Raad van State dat het ingestelde beroep tegen het plan ongegrond is. Daarmee is het bestemmingsplan dat de bouw van (senioren)woningen mogelijk maakt onherroepelijk geworden. In het gebied komen 26 rijwoningen en maximaal 4 appartementen. Ook de openbare ruimte krijgt een nieuwe inrichting. Wethouder Martijn Breukelman: “We staan in de startblokken om aan de slag te gaan. Snel meer woningen bouwen is belangrijk, want er is veel vraag naar dit type woningen.”

Het kernwinkelgebied van Dedemsvaart wordt compacter gemaakt. Gebieden buiten het kernwinkelgebied waar voorheen vooral detailhandel gevestigd was, krijgen een andere functie. Het gebied Gentiaanstraat-Noord tussen de Gentiaanstraat, Julianastraat, Hortensiastraat en Zwiersstraat is zo’n gebied. Daarom is een plan gemaakt om hier woningen te bouwen en het gebied een nieuwe inrichting te geven. Om de bouw van de woningen mogelijk te maken, is een nieuw bestemmingsplan gemaakt. De gemeenteraad van Hardenberg stelde dit bestemmingsplan in juli 2019 vast.

Raad van State: beroep ongegrond

Tegen het bestemmingsplan was beroep aangetekend bij de Raad van State. Vandaag deed de Raad van State de langverwachte uitspraak. Volgens de Raad van State is het beroep ongegrond. Daarmee is het bestemmingsplan onherroepelijk geworden.

Wethouder Martijn Breukelman is blij met de uitspraak: “Deze uitspraak bevestigt dat we ons huiswerk goed gedaan hebben en dat er een gedegen plan ligt. We staan in de startblokken om aan de slag te gaan. We willen het gebied zo snel mogelijk bouwrijp maken en afspraken maken met Vechtdal Wonen en ontwikkelaars zodat de bouw van de woningen nog dit jaar kan starten. Dat is belangrijk omdat we snel meer nieuwe woningen willen bouwen. En omdat er veel vraag is naar het type woningen dat we aan de Gentiaanstraat-Noord willen bouwen. Deze woningen zijn namelijk bijzonder geschikt voor senioren. Bovendien krijgt het gehele gebied hiermee een impuls. We maken van de Gentiaanstraat-Noord een prettig woongebied, dichtbij het kernwinkelgebied met alle voorzieningen.”

26 rijwoningen en 4 appartementen

In het zuidelijke deel van het gebied Gentiaanstraat-Noord komen 26 rijwoningen. In het pand van de voormalige Jumbo-supermarkt komen maximaal 4 nieuwe appartementen. In het gebouw zijn al 3 bestaande appartementen. Het is de bedoeling om de helft van het voormalige supermarktpand af te breken.

Het noordelijke deel wordt vooral ingericht als parkeerterrein, met voldoende ruimte voor bevoorradingsverkeer om te manoeuvreren.