NIEUWLEUSEN – In 1986 begon Gerrit Hoekman een eenmansbedrijf aan de Schapendijk in Nieuwleusen. In dit huurpand produceerde hij voornamelijk houtkachels, maar als startend ondernemer accepteerde hij eigenlijk alle mogelijke opdrachten. Vroegere relaties uit de roestvaststaalwereld kregen al snel de overhand, waardoor Hoekman zich op den duur meer en meer ging specialiseren in het bewerken van rvs. Nu – 35 jaar later – is het bedrijf uitgegroeid tot een veelzijdige toeleverancier van plaatwerk halffabricaten en lassamenstellingen. Er werken 82 medewerkers, die met elkaar goed zijn voor circa 9500 orders op jaarbasis, voor 600 verschillende klanten!

Gerrit Hoekman begon het metaalbedrijf letterlijk en figuurlijk met een leeg koffertje. Maar door zijn ervaring en experimenterende karakter groeide het bedrijf in de eerste vijf jaar uit naar zo’n 15 medewerkers. Dat werd opgemerkt door grote organisaties als McDonald’s en Hema. In 1991 werd grond aangekocht voor nieuwbouw op industrieterrein de Meele in Nieuwleusen. In 1992 werd het nieuwe bedrijfspand opgeleverd en betrokken. Twee jaar later kwam de eerste lasersnijmachine. En wat een uitkomst was dat! Geen plaatmateriaal meer knippen, maar direct de juiste plaatuitslagen snijden door middel van een laserstraal. Om de verdere groei van de verschillende processen te begeleiden, startte het bedrijf in 1996 met het productiebesturingssysteem van Ridder. Dit was het startschot van een traject vol ontwikkelingen op het gebied van automatiseren. Zo kwam er uitgebreide CAM-software voor het programmeren van de lasers en later programmeer- en simulatiesoftware voor de kantbanken en lasrobots. Investeringen in productietechnieken en machines volgden elkaar op. Met de aanschaf van een 6 kW lasersnijmachine, gekoppeld aan een volautomatisch platenmagazijn, was het in 2005 nodig om de productiehal verder uit te breiden. Op het braakliggende terrein achter de bestaande hal, werd een extra hal van 1000 m2 gebouwd. Eind 2004 werd deze in gebruik genomen. De nieuwe productiehal kreeg de functie als lasserij en werd ook direct voorzien van een cabine voor parelstralen.

Nieuwbouw aan de Rollecate 31 in Nieuwleusen, 1992

Tweede generatie aan het roer

Heleen Wildvank-Hoekman, dochter van Gerrit, werkt sinds 1997 in het bedrijf. Ze gaf destijds haar baan in de zorg op en volgde de opleiding tot plaatbewerker. Hoewel Heleen leerde om een lasapparaat te hanteren, bekommerde ze zich voornamelijk om de administratieve zaken. Vele jaren later (2009) volgde ook Gert, de jongste zoon van Gerrit, in de voetsporen van zijn zus. Daarmee werkten twee van de acht kinderen van Gerrit in het familiebedrijf. De organisatie telde destijds ongeveer 35 werknemers. In de jaren die volgden verdiepte Gert zich in alle facetten van de onderneming, totdat hij voldoende kennis én lef had om samen met Heleen de volledige verantwoordelijkheid op zich te nemen. In 2011 was het zover en droeg Gerrit Hoekman het stokje over aan Gert en Heleen. Onder hun leiding groeide het bedrijf verder. In 2017 werd de voorste productiehal verhoogd om ruimte te maken voor een tweede platenmagazijn voor het 24-uurs onbemand lasersnijden. Er kwam een tandemkantbank bij met een maximale zetlengte van 7 meter en al snel daarop volgde een grootformaat fiberlasersnijmachine. De ruimte in het bedrijfspand – nog steeds aan de Rollecate 31 – werd daarmee volledig benut. In 2019 was uitbreiding noodzakelijk. Met de ingebruikname van aangrenzende bedrijfsruimte aan de Kalkovenweg 14, werd invulling te gegeven aan de verder groeiambitie. De expeditie verhuisde naar deze locatie. 

Team van Hoekman ten tijde van kerst 2008
Gert, Gerrit en HeleenHoekman
Expeditie Kalkovenweg 14

Het jaar 2021 en verder…

In de loop der jaren heeft het produceren van plaatwerk een enorme ontwikkeling doorgemaakt, ook bij Hoekman RVS. Automatisering en digitalisering veranderden de werkprocessen enorm. Waar het in de beginjaren veelal aankwam op het vakmanschap van de metaalbewerker, zit het hem nu voornamelijk in het aansturen van de machines op basis van software. Alle productie- en orderinformatie wordt verzameld in het centrale hart van het bedrijf, het ERP-systeem. Door het 3D-stepmodel van een onderdeel te ontleden in materiaal, machine- en bewerkingstijd, bepaalt slimme calculatiesoftware al de prijzen. Het is de kunst om efficiënt en geautomatiseerd de productie van de onderdelen aan te sturen, ook als het om kleine series gaat. Er gebeurt zoveel meer computergestuurd. Dit heeft nadelen, zoals laatst, toen een grote stroomstoring het systeem een dag stillegde. Maar het biedt ook grote voordelen, zeker nu, ten tijde van Corona. De moderne techniek maakt het mogelijk om medewerkers vanuit huis te laten werken. Offertes maken, orders in het systeem boeken, kantprogramma’s maken,  facturen maken, noem maar op, het kan allemaal prima vanaf afstand. Natuurlijk blijft een groot deel van het werk plaatsvinden in het bedrijf zelf, dit moet zeker niet worden onderschat. Lassen, een voorraad plaatmateriaal lossen of een kantbank bedienen, dat gaat nou eenmaal niet vanuit huis. De werkzaamheden in de productie gaan onverminderd door. Hoekman RVS heeft een goed gevulde orderportefeuille en ziet de toekomst dan ook positief tegemoet. Vanaf eind deze maand gaat er zelfs een eigen truck met oplegger rijden om het transport richting klanten, zodat nog meer transport in eigen beheer kan worden uitgevoerd. Begin dit jaar is Hoekman RVS samen met zeven andere bedrijven genomineerd voor de Metaalunie Smart Manufacturing Award. Het winnen van de landelijke titel zou een hele mooie waardering zijn voor 35 jaar lief en leed!

“Graag hadden we op een feestelijke manier invulling gegeven aan ons 35-jarig bestaan, maar door Corona worden we hier momenteel nog in beperkt. We willen een ieder bedanken die – op welke wijze dan ook – heeft bijgedragen aan ons succes. Klanten, collega’s, oud-collega’s, partnerbedrijven en leveranciers, bedankt! Zonder jullie was het niet gelukt!”

Heleen – Wildvank Hoekman | Directeur Algemene Zaken Hoekman Roestvaststaal B.V.
Share.
Exit mobile version