Open Monumentendag 11 september

0
84
Open Monumentendag 11 september

De steeg van Oude Rijksweg 698,691 en 693

ROUVEEN – De bezoekers kunnen de auto fiets parkeren aan de Oude Rijksweg en kunnen de steeg inlopen.

De drie voormalige  boerderijen aan de steeg Oude Rijksweg 689 tot en met 693 zijn hoofdzakelijkevan de buitenkant te bezichtigen. Twee generatie terug was aan deze steeg alles gericht op boeren bedrijvigheid. In de afgelopen jaren zijn de boeren aan deze steeg gestopt met hun bedrijf is niet door de jongere generatie overgenomen.

De gehele steeg heeft in laatste twintig jaren een complete nieuwe functie gekregen. De steeg is verandert van boeren bedrijvigheid naar een woonfunctie. Van het eerste huis vanaf de Oude Rijksweg is het achterhuis om gebouwd naar een woonfunctie. Het tweede huis daarvan is voorhuis gerestaureerd naar met knipoog naar oudere tijden en het achterhuis is in de afbouwfase naar een modernere woning. Van het achterste huis aan de steeg is men het voorhuis aan het restaureren. Tevens is aan de steeg een woning gebouwd met de regelgeving van het open plekken beleid.

Fam. Brinkman Oude Rijksweg 88

Deze boerderij is goed doordacht op een authentieke manier gerestaureerd. Er zijn veel typische Staphorster elementen terug te vinden in deze mooie boerderij. Tevens is het achterhuis geschikt gemaakt als een bedrijfsruimte. Het is een pand waar de bewoners trots op zijn.

Fam Lier Gemeenteweg 337

Van deze boerderij is het achterhuis enkele jaren geleden omgebouwd naar een woonfunctie. Het voorhuis restaureert men naar een mooie Staphorster stijl.  In het verleden had men een nieuwe voormuur voor de oorspronkelijke langs gezet. Het bijzondere is nu, dat deze verwijderd is en de oude oorspronkelijke gevel gerestaureerd is tot zichtgevel vanaf de Gemeenteweg.

Fam. Bloemert Heerenweg 5

Deze grote boerderij met bijgebouwen schuren en bakhuis worden geheel gerestaureerd. De restauratie is nog in de ruwbouwfase.

Fam. Bloemert Heerenweg 51

Restauratie van het achterhuis van boerderij. Tevens wordt bij deze restauratie aandacht geschonken aan duurzaamheden met de huidige kennis over duurzaamheid.

Wat is nog meer te bekijken:

Pop-up museum

Op het Kerkplein in Rouveen is het museum voor ieder vrij te bezoeken (voor openingstijden zie www.oranjeverenigingrouveen.nl). De tentoonstelling vertelt aan de hand van objecten, foto’s en informatie hoe Rouveen de Tweede Wereldoorlog heeft beleefd en welke gebeurtenissen er hebben plaatsgevonden. Er wordt onder andere dieper ingegaan op Kamp Conrad, het dagelijks leven en onze bevrijders. Hiernaast vertellen Rouveners hun getuigenissen op beeld van de oorlog in de in het museum aanwezige filmzaal.

Klokkenstoel aan de Oude Kerkhofweg bij de kerkheuvel

Fraaie klokkenstoel met een oorspronkelijke klok en een nieuw gegoten klok. De tekst op de klokken zijn de oorspronkelijk tekst.

Stipwerkdag in Museum Staphorst Gemeenteweg 67

De Stichting Staphorster stipwerk zal deze dag in het museum aanwezig zijn om demonstraties van het Staphorster Stipwerk te geven.

In het museum is tevens  de tentoonstelling ‘Kleurrijk Geletterd – Borduren in Staphorst’  te zien. Er zijn o.a. prachtige  letterdoeken te bezichtigen.

Ook is in het restaurant van het museum  een foto expositie van Annie van Gemert te bewonderen.

Kerkzicht tegenover de Herstel Hervormde Kerk Gemeenteweg 55

De deuren van kerkzicht zijn op deze dag geopend. Er zijn vrijwilligers aanwezig die informatie kunnen en willen geven over het kerkelijke leven in Staphorst.

Kerk in de IJhorst

Deze kerk is eveneens geopend op deze dag. Vanuit de Gemeente De Wolden is er een verhalen verteller geregeld met een boeiend verhaal. De vertelling begint om 16:30 uur Kerk IJhorst. Deze vertelling zal met muziek ondersteund worden  en zal verzorgd worden door Jan Veenstra en Klets.

Het thema is  “Bram, de kiepkerel en het Jodenvonder over de Reest”

Het is een vertelling van circa 60 minuten

Voor alle bezoekmogelijkheden gelden de huidige corona maatregelen.