Wandelnetwerk Vechtdal kan weer jaren vooruit

0
136
Wandelnetwerk Vechtdal kan weer jaren vooruit

VECHTDAL – Wandelaars vinden de komende jaren weer feilloos de weg in het Vechtdal. Het routebureau van MarketingOost verving de afgelopen maanden alle startpanelen, borden en wegwijzers van het wandelnetwerk in de gemeenten Dalfsen, Ommen en Hardenberg. “Wandelen is populairder dan ooit! Daarvoor ben je in het Vechtdal op de goede plek, met de honderden kilometers aan hoogwaardige routes. Dankzij deze operatie is onze regio nog aantrekkelijker en kunnen we wandelaars gastvrij ontvangen”, zegt wethouder Alwin te Rietstap van de gemeente Hardenberg.

Hij gebruikt niet voor niets het woord operatie. Het routebureau verving maar liefst 17.500 bordjes en palen langs de 184 wandelroutes die in totaal 512 kilometer beslaan. Ook staan 69 nieuwe startpanelen in het Vechtdal.

Tegelijk introduceert het routebureau een aantal nieuwe routes en zijn bestaande routes waar mogelijk verbeterd. “Gelukkig hebben wandelaars nauwelijks overlast van de werkzaamheden ervaren. Ook krijgen we veel positieve reacties op de aanpassingen”, zegt Jakob Ponstein van het routebureau.

Duurzame materialen

De organisatie koos bij de revisie voor een aantal verbeteringen. De meeste wegwijzers hangen nu bijvoorbeeld aan het bestaande straatmeubilair. Uit ervaringen in Twente blijkt dat bordjes en paaltjes op die manier minder snel beschadigd raken of verdwijnen. Routes blijven daardoor beter bewegwijzerd en de vervangingskosten lager.

Het routebureau gebruikt bovendien duurzame materialen die passen in het landschap. Volgens verwachting gaan de nieuwe wegwijzers zeker tien tot vijftien jaar mee. De vervangen materialen stamden uit 2010.

Buitenlandse toeristen

Met de aanpassing van het wandelnetwerk bedienen de Vechtdal-gemeentes de buitenlandse toeristen beter. De informatie op de startpanelen is nu ook in het Engels en Duits te lezen. Ook de nieuwe wandelnetwerkkaarten zijn drietalig. “Het is bovendien gelukt om één kaart voor het Vechtdal te ontwerpen. Voorheen moesten wandelaars een kaart voor de regio Hardenberg en de regio Ommen/Dalfsen aanschaffen. Nu beschikken ze met één koop over alle informatie over het hele gebied”, zegt Ponstein.

De kaart is te koop via de webshop op www.vechtdaloverijssel.nl en bij veel toeristische en recreatieve locaties zoals de anjerpunten.

Speciaal meldpunt

Het Routebureau van MarketingOost beheert de wandelroutes voor de drie gemeentes in het Vechtdal. De organisatie stelt alles in het werk om de informatie en bewegwijzering up-to-date te houden. Wandelaars die onderweg toch tegen omissies of onduidelijkheden aanlopen, kunnen hun melding maken op www.meldpuntroutes.nl.

Fietsroutes

Na het afronden van de revisie van het wandelnetwerk gaat het routebureau aan de slag met het fietsnetwerk in het Vechtdal. Ook deze routes in Dalfsen, Hardenberg en Ommen worden de komende maanden vernieuwd.

Vechtdalvisie

Het verbeteren en onderhouden van het wandel- en fietsnetwerk is één van de projecten waarmee de gemeenten uitvoering geven aan de Vechtdalvisie. Deze gebiedsvisie richt zich op het versterken, ontwikkelen en vermarkten van de regionale vrijetijdseconomie. In het uitvoeringsprogramma staat dat de ambitie dat het Vechtdal zich ontwikkelt als groene, gastvrije en gezonde vakantiebestemming.