Europees Erfgoedlabel voor Ommerschans

0
55
Europees Erfgoedlabel voor Ommerschans

OMMEN – Op de Ommerschans komt de geschiedenis tot leven. 200 jaar geleden werd hier een kolonie van de Maatschappij van Weldadigheid gebouwd. En in de 17e eeuw werd deze plaats verdedigingsschans gebruikt. Reden genoeg voor de onthulling van het Europees Erfgoedlabel door wethouder Scheele van Ommen en wethouder Looman van Hardenberg afgelopen weekend.

“Het unieke verhaal van de Kolonien van Weldadigheid wordt bevestigd met de toekenning van het Europees Erfgoedlabel” zet wethouder Scheele “het is een erkenning voor de belangrijke rol die ze gespeeld hebben in de Europese geschiedenis”. Hij dankte met name de vrijwilligers van de Vereniging Ommerschans die zich al jaren inzetten voor het behoud van deze bijzondere plek. Het label is in totaal 48 keer uitgereikt, waarvan vier keer in Nederland. Naast de Ommerschans, onderdeel van de Kolonies van Weldadigheid, beschikken ook Kamp Westerbork, het Vredespaleis in Den Haag en het Verdrag van Maastricht over het label.

Bedelaarsgesticht

Op de Ommerschans zijn nog zichtbare sporen van het Kolonieverleden. Het was een van de eerste in de reeks Koloniën waar bedelaars, landlopers en paupers werden tewerkgesteld. In het zogenaamde bedelaarsgesticht werden circa 1500 personen ondergebracht in grote slaapzalen van 40 á 50 personen en diverse boerderijen. Het was hard werken op de Ommerschans, voor weinig geld. De beloning voor arbeid was fl. 1,50 per week, waarvan fl. 1,- werd gehouden voor kost en werkkleding. De 50 cent die men overhield was vooral nodig voor om extra eten -als aanvulling op de maaltijden- aan te schaffen. De Ommerschans verlaten kon pas als iemand meer dan fl. 25,- heeft gespaard. “De kolonie Ommerschans kende beslist zijn schaduwzijden. Maar er is ook een bijzondere kant aan het verhaal. De kolonie leverde voor mensen zonder kansen een bestaan met medische voorzieningen en voor de kinderen onderwijs; tweehonderd jaren geleden beslist uniek. Het was voor het eerst dat de overheid zich bekommerde over paupers, eigenlijk een begin van onze verzorgingsstaat”, aldus de wethouder.

Beleef het zelf

Zelf een wandeling maken door het historische gebied van de Ommerschans? Maandelijks organiseert Vereniging de Ommerschans een wandeling onder begeleiding van een gids. Kijk voor meer informatie op www.ommerschans.nl.