Ria Voslamber is Coördinator van de VoorleesExpress in Nieuwleusen

0
112
Ria Voslamber is Coördinator van de VoorleesExpress in Nieuwleusen

DALFSEN – In de Gemeente Dalfsen werken twee Coördinatoren voor de VoorleesExpress. Marie-Louise De Koning in Dalfsen en Ria Voslamber in Nieuwleusen. Beide hebben zij ongeveer 6 voorlezers onder hun hoede. Ria Voslamber vertelt in de Bibliotheek in de Spil over haar werk als coördinator.

Op de vraag waarom ze begonnen is als coördinator vertelt Ria enthousiast dat ze – ongeveer tien jaar terug –  op zoek was naar vrijwilligerswerk en dan het liefst iets met taal. Gewoon omdat ze daar goed in is. Haar oog viel op een advertentie in een van de lokale bladen van Vluchtelingenwerk. Deze organisatie zocht mensen die vluchtelingen wilden begeleiden. Ria heeft dat tien jaar lang met veel plezier gedaan en vanuit die functie kwam ook het werk als Taalcoach bij het Taalpunt van de Bibliotheek op haar pad. “Toen er een tekort was aan coördinatoren voor de VoorleesExpress, vroeg Nicolet Korenblik, de jeugdconsulent bij de Bibliotheek, mij of ik ook coördinator wilde worden. Nou, dat leek mij wel wat, want hoewel ik misschien liever zelf wilde voorlezen aan kinderen, ligt het organisatorische mij ook wel. Daarnaast sprak de coachende rol mij aan.”

Maar wat houdt het dan in, de VoorleesExpress en de rol van coördinator daarbinnen? De VoorleesExpress is gericht op kinderen tussen de 2 en 8 jaar, bijvoorbeeld kinderen die opgroeien in een gezin waar de ouders geen Nederlands kunnen of een gezin met laaggeletterde ouders, vertelt Ria. Ook kinderen met een ontwikkelingsachterstand kunnen erg geholpen zijn met de VoorleesExpress. De voorlezer komt een uurtje per week langs en na 20 weken krijgt het kind een diploma en natuurlijk een leuk boek. Ook wordt het kind lid van de Bibliotheek en maken de mensen van de VoorleesExpress de ouders en het kind wegwijs in de Bibliotheek.

Ria vertelt ook dat, nadat een gezin is aangemeld voor de VoorleesExpress door bijvoorbeeld Vluchtelingenwerk, Saam Welzijn of een school, de bibliotheek het gezin koppelt aan een voorlezer en de coördinator. Op dat moment start het traject dat erop gericht is om het kind een goede basis te geven op het gebied van taal en eventuele achterstanden in te lopen. Voorlezen, maar ook spelletjes en liedjes helpen daar erg goed bij. De voorlezer gaat 20 weken lang bij het gezin langs om spelenderwijs met taal bezig te zijn en de ouders voor te bereiden op de periode na die 20 weken, want daarna moeten zij zelf verder gaan met voorlezen. De coördinator zorgt ervoor dat de voorlezer weet wat hij of zij moet doen en bespreekt de spelregels met het gezin tijdens de eerste afspraak. Bijvoorbeeld dat de tv uit moet en dat de ouders actief meedoen.

Ria is erg positief over haar rol als coördinator. Ze doet het werk dan ook al meer dan 4 jaar. Wel hoopt ze dat er binnenkort wat versterking komt, want nu heeft ze 6 voorlezers onder haar hoede en dat is eigenlijk net teveel. “Iemand in Dalfsen en iemand in Nieuwleusen er bij, dat zou mooi zijn. Dan kunnen we nog meer kinderen helpen met taal!”

Als we weer naar buiten lopen in de bibliotheek in de Spil, wordt Ria vrolijk begroet door een jongetje van een jaar of tien. “Die ken ik nog omdat ik het gezin heb begeleid vanuit Vluchtelingenwerk, we hebben nog steeds contact. Ontzettend leuk om hem hier nu in de Bibliotheek enthousiast op zoek naar boeken tegen te komen.”

Enthousiaste VoorleesExpress Coördinatoren gezocht

De bibliotheek is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers voor de functie van coördinator bij de VoorleesExpress in Dalfsen en Nieuwleusen.

Ben jij die coördinator? Communicatief vaardig, coachend en flexibel ingesteld? Dan zoeken wij jou! Klik hier voor meer informatie of stuur een e-mailtje naar [email protected].

Functiebeschrijving Coördinator VoorleesExpress

Functieomschrijving

De VoorleesExpress wil voor kinderen met een taalachterstand het verschil maken om later goed te kunnen participeren in de maatschappij. De coördinator is de schakel tussen de voorlezers, de gezinnen en de projectleiding. Hij/zij begeleidt de voorlezers en de voorleesgezinnen gedurende de 20 weken waarin een gezin begeleiding krijgt van een voorlezer thuis. Hij/zij is samen met de andere coördinatoren verantwoordelijk voor een goede uitvoering van de VoorleesExpress in de gemeente Dalfsen.

Werkzaamheden

De coördinator begeleidt (maximaal vijf) voorlezers en gezinnen gedurende één seizoen (20 weken). Andere taken zijn het begeleiden van voorlezersbijeenkomsten, het afleggen van gezinsbezoeken, het bijhouden van de Webapp VoorleesExpress en regelmatig communiceren met de projectleiding.

Inzet

Een voorleesseizoen duurt 20 weken. De tijdsinvestering is ongeveer tussen de 30 en 50 uur, inclusief overlegmomenten met de projectleider en met de voorlezers. Aan het begin van een traject, als er een nieuw gezin is aangemeld, kost het iets meer tijd dan later wanneer je met ongeveer 1 uur per week wel uitkomt.

Contacten

De coördinator heeft op regelmatige basis contact met de voorlezers, de voorleesgezinnen en de projectleiding van de VoorleesExpress de gemeente Dalfsen.

Profiel

  • Goede beheersing van de Nederlandse taal
  • Beschikt over digitale basisvaardigheden
  • Minimaal 18 jaar oud
  • Woont in de Gemeente Dalfsen
  • Communicatief makkelijk met verschillende doelgroepen (voorlezers en gezinnen)
  • Goed (telefonisch en via mail) bereikbaar
  • Coachend
  • Flexibel
  • Kan organiseren en heeft administratieve vaardigheden.
  • Doorzetter, niet snel uit het veld geslagen