Woningnood jongeren Nieuwleusen vraagt regionale aanpak

0
41
Woningnood jongeren Nieuwleusen vraagt regionale aanpak

NIEUWLEUSEN – Donderdag 16 december voerden jongeren, van het Agnieten College, actie voor meer betaalbare woningen in Nieuwleusen en omgeving. De huizen die nu worden gebouwd zijn veelal te groot en te duur. Veel jongeren blijven nu lang bij ouders en/of verzorgers wonen, omdat wonen in de stad voor hen geen optie is.

Damiën Schoemaker, woordvoerder van de jongeren, zei het aldus, “ Nieuwleusen is een kleinschalig en gezellig dorp, waar je elkaar nog kent, en voldoende ruimte is om ook op een positieve manier je eigen gang te kunnen gaan “.

In de gemeente Dalfsen is er onvoldoende aandacht voor starterswoningen, Tiny Houses, en andere betaalbare woningen. Dat geldt niet alleen voor de gemeente Dalfsen, maar geldt ook voor de omliggende gemeentes, Staphorst, Zwartewaterland, Zwolle, Raalte, de Wolden, en Hardenberg/Ommen.

Wethouder Andre Schuurman van de gemeente Dalfsen erkent dit probleem.  “Wij kunnen als gemeente dit niet alleen oplossen, daar hebben wij de samenwerking met andere gemeentes voor nodig. Met de Regio Zwolle ( een samenwerking van 22 gemeentes in de provincies Overijssel, Gelderland, Flevoland en Drenthe) hebben we afgesproken meer samen te werken op het gebied van woningbouw “.

Diezelfde Regio Zwolle heeft net haar jaarlijkse Monitor gepresenteerd. Daaruit blijkt dat de toekomst van de Regio er mooi uit ziet. Het zijn vooral de economische cijfers die goed scoren. Een economie voor 70 % verankerd in familiebedrijven, uniek in Nederland ! Maar hoe houden we de jongeren, toekomstige werknemers in die familiebedrijven, in de regio Nieuwleusen en Dalfsen ?

Erik Dijkstra, betrokken en actieve inwoner, en Mink de Vries, begeleider van de jongeren, vragen Wethouder Schuurman om niet alleen naar de woningbouw te kijken, maar ook naar herstructurering en transformatie. Dit is een belangrijke opgave voor gemeentes, ook voor de gemeente Dalfsen. Het levert tot nu toe, volgens landelijke cijfers, weinig op. Gemeentes kijken vooral ook naar wat, betreft de woningmarkt, het meest lucratief is voor de gemeente zelf. Het transformeren en herstructureren van boerenschuren, winkels, kantoren, kerken, en andere leegstaande panden, in woningen krijgt minder prioriteit.

Met deze actie, die zeker nog tot 2023 doorloopt, willen de jongeren juist aandacht vragen voor deze belangrijke opgave, naast de nieuwbouw van woningen.

Donderdag 23 december heeft Mink de Vries een gesprek met gedeputeerde Roy de Witte. Gedeputeerde Roy de Witte heeft o.a. een leefbaar platteland in portefeuille. De Vries brengt zeker de actie van de jongeren ter sprake.