NIEUWLEUSEN – Ze werkte in haar jonge jaren samen met de beroemde Mien Ruys. Die haar de fijne kneepjes van het vak leerde. Een grotere inspiratiebron is nauwelijks denkbaar. Daarna groeide Anet Scholma uit tot een van ’s lands beste tuin- en landschapsarchitecten. Haar oeuvre is wijd en zijd bekend en veelomvattend. Nu gaat ze voor Natuurboerderij BalkInn aan het werk. Als vrijwilliger…

    De aanpassingen en verbeteringen op het plein voor het gemeentehuis in Dalfsen. De inrichting van het gebied rondom Kulturhuis De Spil. Ja, ook vanuit Nieuwleusen kun je gewoon de fiets pakken om werk van de gerenommeerde tuin- en landschapsarchitect Anet Scholma te bewonderen. En binnenkort wordt hier nog een lokaal pareltje aan toegevoegd.

    Het hele plaatje

    Het startsein van de bouw van Natuurboerderij BalkInn, kreeg een extra feestelijk tintje door het nieuws dat het boegbeeld van buro Mien Ruys Tuinen aan de slag gaat met het terrein hoek Bosmansweg/Westerveen. En voor alle duidelijkheid: het gaat dan niet alleen om de aankleding van de entree. Anet Scholma gaat zich buigen over het totaalplaatje, dus inclusief de landschappelijke inrichting van het perceel.   

    Nee heb je, ja kun je krijgen

    Het lijntje voor deze geweldige opsteker werd gelegd door Jan Struik. Hij is overbuurman van Natuurboerderij BalkInn aan het Westerveen en kent Anet nog van vroeger. Beiden woonden aan de Burgemeester van den Grondenstraat, in Nieuwleusen Noord. Toen nog Den Hulst. Onder het motto: nee heb je, ja kun je krijgen, legde hij de plannen aan haar voor. Anet reageerde enthousiast, hoefde geen seconde na te denken en bood spontaan haar medewerking aan. Belangeloos. Omdat ze een zwak heeft voor dit soort groene initiatieven. Voor mensen die tegen de stroom in iets voor elkaar willen krijgen. Ergens in geloven. En vol passie blijven volhouden. Die eigenschappen en lange adem zijn hier zeker van toepassing. Reken maar uit: om te komen waar het project nu staat ging ruim vier jaar voorbereiding vooraf.   

    Professioneel klankbord

    De tafel bij mede-initiatienemers Evert en Frieda Schuurman ligt die regenachtige woensdagmorgen bezaaid met plattegronden, schetsen en tekeningen van het betreffende stuk grond aan de andere kant van de rotonde. Naast Anet Scholma is ook Gerald Kragt aangeschoven. In het dagelijks leven terreinbeheerder bij de Rijksgebouwendienst. Met zijn professionele achtergrond en kennis van het plaatselijke cultuurlandschap, is de BalkInn-vrijwilliger een ideaal klankbord voor Anet. In die rol bewaakt hij ook of plannen en ideeën -hoe mooi ook- behapbaar en uitvoerbaar zijn. Zijn advies: maak het niet direct te groot, houd overzicht, besef dat het een project is en blijft van vrijwilligers.     

    Slagenlandschap kenmerkend voor omgeving 

    Respect voor de historie is een prominent uitgangspunt voor de inrichting van het perceel. Het gebied rondom Nieuwleusen kenmerkt zich al eeuwenlang door een zogeheten slagenlandschap. Percelen met bebouwing op de kop met daarachter lange, smalle stroken land, ontstaan door verkaveling. In het plan van eisen blijven die lengtelijnen duidelijk zichtbaar. Onder meer door de aan te leggen wandelpaden. Gezien vanaf het Westerveen, richting de noordzijde kan het perceel in hoofdlijnen worden onderverdeeld in drie ruimtes: erfruimte met bebouwing, gebruiksruimte met boomgaard/moestuin en landschapsruimte met gras voor de weidedieren.

    Deelplannen in harmonie met het geheel

    Deze ruwe onderverdeling wordt door Anet Scholma in vaktermen ‘het casco’ genoemd. Daarna komen haar grote ervaring en vakmanschap om de hoek kijken. Want het is de kunst om alle andere wensen ruimte te geven binnen die geschetste basiscontouren. En dat zijn er nogal wat. De BalkInn werkgroep Educatie borrelt van de ideeën om hier invulling aan te geven. Van hoe een pootaardappel een patatje-mayo wordt, tot speelse vragenroutes tot een blotevoetenpad. En nog veel meer. Om te voorkomen dat het een lappendeken wordt, moeten hier de komende tijd keuzes in worden gemaakt. Want elk deelplan van de inrichting zal iets toe moeten voegen aan de harmonie van het geheel. Extra aandacht wordt gevraagd voor de ingang aan de noordkant van het terrein. Die grenst aan de woonwijk en de logische verwachting is dat juist deze ingang vaak gebruikt gaat worden door de vele wandelaars in het dorp.

    Ontwerpen is kijken en zien

    Tijdens deze eerste kennismaking stond natuurlijk ook een inspectie van het stuk land van bijna 1,5 ha op het programma. Shovels zijn er al druk bezig om bergen zand te verzetten. Anet nam alle tijd om het geheel vanuit verschillende invalshoeken te bekijken. En nam afscheid met de laarzen vol modder, een tas vol papieren en een hoofd vol indrukken.

    Op naar de tekentafel voor een creatief en professioneel inrichtingsplan voor Natuurboerderij BalkInn. Zeg maar rustig een cadeautje.

    Share.