Genieten van theatervoorstelling Hermannosaurus Rex over hergebruik

0
25
Genieten van theatervoorstelling Hermannosaurus Rex over hergebruik

DALFSEN – Ongeveer 700 basisschoolkinderen uit de gemeente Dalfsen genoten op 16 en 17 maart van de theatervoorstelling Hermannosaurus Rex. Deze voorstelling vertelt de korte geschiedenis van de allereerste hergebruiker. Alle basisschoolkinderen van groep 5 en 6 krijgen deze voorstelling aangeboden, omdat de scholen deze week druk bezig zijn met het onderwerp afval, milieu en duurzaamheid. Op woensdag 16 maart vond de voorstelling plaats in de Trefkoele+ in Dalfsen en op donderdag 17 maart in De Spil in Nieuwleusen.

Hermannosaurus Rex

De broertjes Herman en Herman hebben een geweldig apparaat van hun vader Herman geërfd. Je gooit je troep erin en de machine maakt er prachtige nieuwe spullen van! Maar wat als Hermannosaurus Rex kapot gaat? Wat als er teveel vuilnis is? En wat als ze ruzie krijgen omdat Herman het altijd beter weet dan Herman?

Reacties kinderen

De kinderen reageerden enthousiast op de voorstelling. Een leerling vond de voorstelling mooi en grappig en past bij het thema waar zij aan werken in de klas: het milieu. Ook gaven leerlingen aan al bezig te zijn met hergebruik. De één door spullen die ze niet meer gebruiken te verkopen op Marktplaats of weg te geven, de ander door spullen zelf her te gebruiken. Over één ding waren ze het allemaal eens: het milieu is belangrijk voor de toekomst! Dat sloot volledig aan bij het verhaal van wethouder Schuurman, die ook aanwezig was bij de voorstelling in Dalfsen. “We vinden het als gemeente belangrijk dat we goed omgaan met het milieu. Jullie zijn de toekomst en jullie gaan later de plannen bedenken voor onze gemeente. Goed dat jullie er nu al over nadenken.’

Na de voorstelling zelf aan de slag

Na het zien van de voorstelling gaan basisscholen ook zelf aan de slag met het opruimen van Zwerfafval. PCB de Regenboog in Lemelerveld ruimt op 1 april met alle leerlingen afval op in de omgeving van de eigen school. In april is er in de groepen 1 en 2 aandacht voor het op de juiste wijze scheiden van afval. In mei werken groepen 3 en 4 over de afvalkringloop en staat in groepen 5 en 6 recycling centraal. In juni gaat het in groep 7 over de ‘plastic soep’ en groep 8 verdiept zich in juli op zonnepanelen. “Op deze manier proberen we onze leerlingen bewust te maken van wat wij zelf aan invloed hebben op een mooie en schone omgeving”, aldus één van de leerkrachten van de Regenboog.

Ook CDS Het Kompas uit Nieuwleusen schenkt de komende weken aandacht aan het thema ‘duurzaamheid en een schone leefomgeving’. Meester Arjan Grootemarsink legt uit: “Het is mooi dat er een opbouw zit rond dit onderwerp. De groepen 5 en 6 hebben door het bekijken van de voorstelling een mooie introductie op dit onderwerp en werken in de klas verder over dit thema. Groepen 7 en 8 gaan in onze schoolomgeving aan de slag. We zitten aan een drukke fietsroute en daar is flink wat zwerfafval te vinden. Door zelf afval te prikken worden onze leerlingen zich er bewust van dat ze zuinig moeten zijn op hun eigen leeromgeving.”