Wandeling ‘Zuidflank Operatie Amherst’ 16 april in Boswachterij Staphorst’ o.l.v. gids

0
24
Wandeling ‘Zuidflank Operatie Amherst’ 16 april in Boswachterij Staphorst’ o.l.v. gids

STAPHORST – ‘Hier ongeveer namen de Franse para’s de mannen van het verzet onder vuur’, zo vertelt de gids bij een voorgaande wandeling in het Staphorsterbos. Die opmerking zet dhr. G. Pruim aan het denken. ‘Als dat zo is dan zouden op deze plek nog kogelhulzen kunnen liggen.’ Bij het speuren slaat zijn metaaldetector herhaaldelijk aan. Niet ver onder het aardoppervlak liggen inderdaad de getuigen van het oorlogsgeweld. Zijn dit kogels van de Franse parachutisten of komen ze uit andere wapens? De afdeling wapens munitie en explosieven van de Koninklijke Marechaussee laat zijn licht er over schijnen. Tijdens de komende wandeling op D.V. zaterdag 16 april vertelt de heer Pruim u op de betreffende locatie graag over de uitkomst van het onderzoek. Ook de hulzen zelf zijn dan te zien. Die brengen het verhaal van het verzet en de Franse bevrijders tastbaar dichtbij.

Tijdens de wandeling kijken we naar aanleiding van het boek ‘De laatste sprong’ gezamenlijk terug op de bevrijding van deze streek. U hoort over de Franse SAS-parachutisten die in de nacht van 7 en 8 april 1945 landden rond Den Hulst, Stapborst, Balkbrug en Dedemsvaart. Zij vormen de zuidflank van Operatie Amherst op de grens van Overijsel den Drenthe’. Ze worden al snel gevolgd door de Canadese grondtroepen. Vertrek- en eindpunt zijn naast de voormalige boswachterswoning Vijverweg 4 te Punthorst. De tocht begint om 14.00 uur en duurt ruim 1,5 uur. Reserveren bij G.J. Westhoff via 038-3857966 of via het contactblad op de site westhoffboeken. Deelname € 5,- p.p. Op de zandweg naast het voormalige boswachtershuis (Vijverweg 4, Punthorst) is parkeergelegenheid.

Operatie Amherst was een luchtlandingsoperatie van ruim 700 SAS-soldaten verdeeld over 47 sticks uitgevoerd boven Groningen en Drenthe met de zuidflank bij Den Hulst, Staphorst, Balkbrug en Dedemsvaart. Tijdens de wandeling door de ‘historische brandgang’ in Boswachterij Staphorst krijgt u het verhaal over de 60 Franse para’s van stick 14, 15, 16 en het ver afgedwaalde stick 4 bij Dedemsvaart. Uiteraard nemen we een kijkje bij de toenmalige boswachterswoning (de eerste verzamellocatie) en de werkschuur van Staatsbos die de nacht als Centrale Post heeft gefungeerd. Daar bij de werkschuur was tevens het eerste voorlopige graf van Yves Loichot (SAS) en Kees de Roos (verzet). De wandeling voert door de brandgang die die nacht intensief werd gebruikt. U hoort en ziet aan de hand van foto- en kaartmateriaal onderweg naar het bivak van het verzet o.a. over de fatale eerste ontmoeting tussen de Franse parachutisten en de daar aanwezige verzetsmannen, de wederwaardigheden op de droppingslocaties in Den Hulst en rond Kanlaan 56, het drama aan de Dekkersweg, de aanval op de Lichtmis, de overnachting aan de Kievitshaar en het uiteindelijke doel: de brug over bij Balkbrug. Gekeken wordt naar de achtergrond en het karakter van deze militaire operatie en in welke mate deze mannen hun gestelde doelen hebben bereikt.

Het boek ‘De laatste sprong’ is verkrijgbaar in Nieuwleusen bij de Readshop en Museum Palthehof, in Hardenberg bij boekhandel Heijink, bij de plaatselijke boekhandels in Staphorst, via de site westhoffboeken en tijdens de wandeling zelf.