DALFSEN – BDO Accountants & Adviseurs heeft recent de vijfde editie van de BDO-benchmark Nederlandse gemeenten in 2023 uitgebracht. Met dit rapport wordt de financiële gezondheid van Nederlandse gemeenten objectief in kaart gebracht en met elkaar vergeleken. De jaarrekeningen 2021 en de begrotingen 2023 van alle gemeenten worden geanalyseerd en op basis hiervan worden conclusies getrokken. Deze zijn te lezen in de BDO-benchmark. Dalfsen heeft wederom een plek in de top 10 bemachtigd als financieel gezonde gemeente. 

    In de BDO-Benchmark wordt per gemeente in één rapportcijfer weergegeven hoe het staat met de financiële situatie ten opzichte van andere gemeenten. De categorie gemeenten met 25.000 – 50.000 inwoners telt 141 gemeenten, waaronder Dalfsen. Gemiddeld scoren de gemeenten in deze ranking een 8,4. Dat is iets hoger dan het landelijk gemiddelde van 8,3. Op dit moment staat Dalfsen er financieel goed voor met het cijfer 10. 

    Gezonde financiële basis

    Wethouder Ruud van Leeuwen: “Ook in Dalfsen zien we grote maatschappelijke opgaven als klimaatverandering, woningtekorten en de energiecrisis op ons afkomen. Om bestand te zijn tegen de gevolgen van deze uitdagingen hebben we op dit moment een gezonde financiële basis. Vanaf 2026 zien we tekorten ontstaan in de meerjarenbegroting.” Een oorzaak hiervan is dat er een andere toedeling van de inkomsten van het Rijk via het Gemeentefonds komt. Een andere reden is dat de regering (bewust) nog geen besluiten heeft genomen over de hoogte van de toekomstige Rijksuitkering. Wethouder Van Leeuwen vervolgt: “Ondanks de goede financiële basis, komen hierdoor toekomstige projecten steeds meer in de verdrukking te staan.”

    Financiële investering in maatschappelijke projecten

    Voor veel gemeenten was 2021 in financieel opzicht geen slecht jaar, dat voornamelijk werd afgesloten met een positief resultaat. Er is geld overgehouden doordat diverse bovengenoemde maatschappelijke projecten en investeringen door de coronapandemie uitgesteld zijn. Deze projecten vinden in de nabije toekomst wel plaats, en er zijn veel financiële investeringen voor nodig. Een stabiel en meerjarig financieel beleid lijkt daarom belangrijker dan ooit.

    Share.