Reactie n.a.v het Bakfeest dat door gaat

0
52
Burgemeester Erica van Lente

“We krijgen de nodige vragen over het doorgaan van een evenement als het Bakfeest. “Hoe kan dit?”

De Rijksoverheid heeft dinsdag nieuwe maatregelen aangekondigd waar de Tweede Kamer gisteren over gesproken heeft. In dit pakket aan maatregelen zitten geen nieuwe beperkingen op evenementen, anders dan de bestaande voorwaarde dat een Coronatoegangsbewijs (CTB) getoond dient te worden. Dat gold al en dat geldt nog steeds. Evenementen zijn nog steeds toegestaan onder deze conditie. Dus verbieden kan ik ze vanuit de gemeente Dalfsen ook niet.

De vervolgvraag wordt gesteld over dat het systeem van CTB’s niet waterdicht is en dat mensen die wél gevaccineerd zijn, maar toch positief getest, naar een dergelijk evenement kunnen gaan, omdat er dan toch een groen vinkje te zien is. Ik snap deze zorg. En ook snap ik degenen die zeggen dat het systeem van de CTB’s anders zou moeten worden ingericht. Ook hoor ik vragen over dat ongevaccineerden die getest zijn, en met een groen vinkje op zo’n evenement komen, in contact komen met ongeteste, gevaccineerde bezoekers.

Ik begrijp deze vragen. Maar naast alle maatregelen die de rijksoverheid wel en niet neemt, staan wij zelf nog altijd voorop : regels en wetten zijn van belang, maar meer nog bepalen we zelf wat er gebeurt, met ons eigen gedrag. Als je klachten hebt, en zeker als je positief getest bent: blijf thuis!! Als het niet hoeft, zoek de drukte dan niet op. Tegelijkertijd begrijp ik dat concerten en evenementen ook bijdragen aan het welzijn van mensen, en dus met een CTB bezocht kunnen worden. Maar dat vergt wel dat bezoekers daar verantwoordelijk mee om gaan. En dat is aan ons allemaal.

Burgemeester Van Lente”