Nieuw restaurant LIV gaat open in april

0
45
Nieuw restaurant LIV gaat open in april
Foto: Marcel van Saltbommel

NIEUWLEUSEN – De exacte datum kunnen Iris Buursema en Harrold Bril nog niet noemen, maar in april gaat LIV open. Het nieuwe restaurant wordt gebouwd op de locatie van de voormalige Viersprong in Nieuwleusen.

“De afbouw is in volle gang,” zegt Iris. “Door leveringsproblemen duurt de bouw iets langer dan we hadden gehoopt. Maar het gaat nu de goede kant uit.” Het restaurant gaat dus al eerder open, maar mensen die een feest, groot of klein, willen geven kunnen vanaf half mei terecht. Reserveren voor onder andere bruiloften, bedrijfsfeesten en andere grote groepen, vergaderingen, congressen, verjaardagen en jubilea kan nu al. Ook de voormalige ‘Trommelzaal’ komt weer terug, voor zo’n 100 personen.

“Het nieuwe restaurant heeft een bijzondere en hele kleurige inrichting: stoer en met een vrouwelijk touch,” zegt Iris “Het is echt een beleving: een beetje luxe, maar ook speels, warm en laagdrempelig. Iedereen moet zich welkom voelen.” Dat past ook bij de nieuwe naam: LIV is een stoere, scandinavische meidennaam. Het betekent ook ‘leven’: je viert het goede leven. “En de laatste twee letters kun je ook lezen als IV, vier in Romeinse cijfers. Daarmee refereren we ook weer aan De Viersprong,” zegt Harrold. “Als eyecatcher hebben we een unieke, grote showbar in kruisvorm laten plaatsen. Daarin komt De Viersprong ook weer terug, op het kruispunt van wegen. We willen de oorsprong van het restaurant zeker niet vergeten.” Aan deze bar worden onder andere de cocktails ter plekke gemixt maar er zijn ook lekkere wijnen te krijgen, net als een heerlijk biertje.

Het restaurant gaat werken met een ander concept: er komen voornamelijk lokale en regionale producten op tafel uit het Vechtdal en Reestdal. Zoals bijvoorbeeld Schotse hooglanders of Blonde Aquitaine koeien die gefokt worden bij boeren in de buurt, waar ze een goed leven hebben gehad. Zo komt er een dry aged kast in het restaurant te staan – een vleesrijpingskast voor mals vlees – zodat de gasten kunnen kiezen en door de open keuken, zien ze hoe de gerechten worden bereid. Naast het vlees, staan er ook vis en vegetarische gerechten op het menu. “De menukaart is bewust klein gehouden,” aldus Iris, “daarnaast kunnen de gasten kunnen een 3, 4 of 5-gangen verrassingsdiner bestellen met lokale producten.” En natuurlijk een passend drankje erbij. Maar ook voor een kopje koffie, een snelle lunch tussen de middag of juist lang tafelen, zijn de gasten welkom.

“Het gaat om de beleving,” zegt Harrold, “we vertellen waar het voedsel vandaan komt. Het is echt fantastisch wat je hier in de buurt allemaal kunt krijgen. We hebben met chef-kok Arjen Vonder de locaties bezocht en ook hij is heel enthousiast. Zo maken we een podium voor lokale leveranciers.”

Het terras blijft op de oude plek, voor de zaal en is uitermate geschikt voor toeristen, fietsers of wandelaars, om even neer te strijken. LIV gaat zelf ook routes aanbieden, langs de producenten van de lokale producten, zoals boerderijen en kassen.

Wie het leuk lijkt om bij LIV te werken, kan zich nog melden: van bijbaantje tot parttimer of fulltimer. “Gelukkig zijn er nog wat mensen gebleven van vóór corona en verbouwing, die hebben er ook echt weer zin in. Maar we kunnen ook nieuwe mensen gebruiken,” zegt Iris.