DALFSEN – Ongeveer 85% van het huishoudelijk afval in de gemeente Dalfsen wordt gescheiden aangeboden. De hoeveelheid restafval is per huishouden ongeveer 1 zak per maand. In vergelijking met de landelijk cijfers een goede prestatie. Toch zijn er nog verbeteringen mogelijk. Zo wordt af en toe een vracht PMD (Plastic, Metaal en Drankkartons) afgekeurd door teveel ‘stoorstoffen’ in het afval. Dat betekent dat er afval bij het PMD zit, dat er niet in hoort, zoals plastic speelgoed. Gevolg is dat de vracht PMD wordt afgekeurd en afgevoerd als restafval. Met gerichte acties zoals de invoering van de GRIP-wagen en bewustwordingsacties wordt verwacht dat het scheiden nog beter gaat en nog meer materialen nuttig kunnen worden hergebruikt.” aldus wethouder Andre Schuurman.

    Jaarlijks rapporteert de regionale afvalinzamelaar ROVA de belangrijkste cijfers in de Grondstoffenmonitor. De cijfers van 2022 zijn goed. Veel grondstoffen worden hergebruikt en de inwoners houden nog maar weinig restafval over. De kosten zijn regionaal vergelijkbaar en lager dan het landelijke gemiddelde. Ook zijn inwoners van Dalfsen over het algemeen tevreden over de dienstverlening van ROVA en geven een cijfer 7,6.

    Ondanks de populariteit van de groene container wordt gemiddeld nog 9 kilo groenafval per inwoner per jaar in het restafval gestopt. Ook PMD en oud papier belanden soms nog in het restafval respectievelijk 4 en 2 kilo. In de oranje container worden regelmatig ‘stoorstoffen’ gevonden die hier niet in thuis horen zoals speelgoed, tuinmeubels en folies. Om dit te verbeteren is bijvoorbeeld de GRIP-wagen geïntroduceerd en komende winter start de actie Terugwinnaars. Volgend jaar worden de eerste positieve effecten van deze verbeteracties verwacht. Meer informatie over het scheiden van afval leest u op: www.rova.nl/scheidingswijzer.

    Share.