OUDLEUSEN – In het aanmeldcentrum in Ter Apel is opnieuw een zeer zorgelijke en schrijnende situatie ontstaan. De gemeente Dalfsen vindt het belangrijk om een veilig en warm thuis te bieden aan mensen die huis en haard hebben achter gelaten, omdat het onveilig voor hen is in eigen land. Daarom heeft de gemeente Dalfsen besloten om nog voor de kerst noodopvang te regelen voor maximaal 35 asielzoekers in de Wiekelaar in Oudleusen. Deze noopopvang is tot uiterlijk 16 januari 2024. De gemeenteraad heeft het college afgelopen maandag in de vorm van een motie opgeroepen zo mogelijk voor de jaarwisseling noodopvang te realiseren.

    Een warm, veilig en tijdelijk thuis

    ‘We constateren dat het Rijk de afgelopen 2 jaar weinig is opgeschoten dit vraagstuk structureel op te lossen. De opvang van asielzoekers is in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van de Rijksoverheid. Maar als die op alle fronten steken laat vallen, vindt ons college dat we vanuit solidariteit met mensen die op zoek zijn naar een veilige, warme plek én vanuit solidariteit met de Groninger gemeenten, in het bijzonder Westerwolde waar Ter Apel ligt, als gemeente deze mensen moeten helpen,’ licht wethouder Jan Uitslag toe. ‘We op zijn minst teleurgesteld dat de Rijksoverheid kwetsbare mensen op deze manier aan hun lot overlaat. Het Rijk heeft zelf leegstaande panden, die voor zover wij dat nu zien, nog niet worden ingezet om het aanmeldcentrum Ter Apel te ontlasten. De situatie in ter Apel is zo schrijnend, dat we wat ons betreft niet langer kunnen afwachten totdat het rijk haar verantwoordelijkheid wel pakt.’

    Locatie

    De sporthal van Stichting Ontmoetingscentrum De Wiekelaar biedt de mogelijkheid tot opvang van ongeveer 35 personen. Er is vanaf de start begeleiding voor de asielzoekers aanwezig. Ook is er 24 uur per dag beveiliging aanwezig in en rondom de opvanglocatie. De mensen die worden opgevangen kunnen zich vrij bewegen. De omwonenden zijn hierover geïnformeerd.

    Share.