OMMEN – De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) biedt dinsdag 6 februari twee gratis toneelvoorstellingen aan in Theater Carrousel aan de Van Reeuwijkstraat in Ommen. Het gaat om de toneelvoorstelling ‘Lang zal hij leven’ over een familie die de verjaardag van een vader met dementie viert. Na de voorstelling is er een nagesprek met medewerkers van de NVVE. De voorstellingen zijn om 16.30 uur en om 19.30 uur.

    Het toneelstuk wordt opgevoerd in het kader van de Week van de Euthanasie, die dit jaar van 5 tot 11 februari is. De NVVE organiseert deze week jaarlijks om de regie die mogelijk is op het levenseinde extra onder de aandacht te brengen.

    De verjaardag van de vader met dementie levert een emotioneel beladen situatie op die leidt tot vragen, discussie en onbegrip. Op een creatieve en indringende manier wordt het thema euthanasie bij dementie belicht. Het zet aan tot nadenken. Wat is nu menswaardig? Wat heb je aan een wilsverklaring als je zelf niet meer wilsbekwaam bent? In hoeverre zijn familieleden betrokken bij elkaars wensen over het levenseinde? Wat doe je als de opvattingen over euthanasie bij dementie in een familie onderling sterk verschillen?

    Na de voorstelling volgt een nagesprek met de medewerkers van de NVVE over de waarde van de wilsverklaringen, het euthanasietraject en het gesprek met arts en naasten. Dit geeft opheldering en kaders over wat er nu eigenlijk kán en mag en welke vragen daarbij gesteld kunnen worden.

    De toegang tot het toneelstuk is gratis. Het aantal plaatsen is beperkt. Van tevoren aanmelden is noodzakelijk.

    Share.